لغات و اصطلاحات کاربردی انگلیسی در رستوران ها

ارسال پست
نمایه کاربر
Nahal
کاربر دو ستاره
کاربر دو ستاره
پست: 77
تاریخ عضویت: جمعه آگوست 07, 2020 5:34 pm
تعداد نوشته های مورد پسند: 11
محبوبیت : 15

لغات و اصطلاحات کاربردی انگلیسی در رستوران ها

پست توسط Nahal »

Ordering in restaurants
سفارش دادن در رستوران ها



Restaurant menus offer a lot of choices. Ordering can be hard. When you get to a restaurant, you’ll be greeted by the host or hostess. In fine dining establishments this individual is called the maître d'. He or she will confirm your reservation and ask about your party size.

منو ھای رستوران انتخاب ھای زیادی را ارائه میکنند. سفارش دادن میتواند دشوار باشد. وقتی به رستوران میرسید، توسط مھماندار ھا مورد خوشامد گویی قرار میگیرید. در یک مکان غذاخوری خوب، این شخص با نام مدیر مھماندار ھا (سر پیشخدمت) خوانده میشود. او رزرو شما را تایید خواھد کرد و در مورد اندازه مھمانی شما سوال خواھد کرد.



Next, you’ll be asked to choose a table in a smoking or nonsmoking section. Finally, you’ll be taken to your table. You’ll be given water first. Then you’ll be introduced to your server. Your server will give you the menu, explain any specials and ask about beverages.

سپس، از شما خواسته خواھد شد تا میزی را در بخش افراد سیگاری یا غیر سیگاری انتخاب کنید. سرانجام، شما به میزتان ھدایت خواھید شد. در ابتدا به شما آب داده میشود. سپس به پیشخدمت خود معرفی خواھید شد. پیشخدمت شما به شما منو را خواھد داد، در مورد غذاھای مخصوص به شما توضیح خواھد داد و در مورد نوشیدنی از شما سوال خواھد کرد.



Depending on the level of elegance the menus can range from notes on a chalkboard to decorative beautifully designed items. When your beverages arrive, your server will take your order. You’ll be asked if you want an appetizer. These commonly arrive at your table before your meal. Secondly, you’ll choose an entrée.

بسته به سطح ظرافت و سلیقه، منو ھا میتوانند از نوشته ھایی بر روی تخته تا موارد طراحی شده زیبای تزئینی متفاوت باشند. وقتی نوشیدنی شما رسید، پیشخدمت سفارش شما را خواھد گرفت. از شما سوال خواھد شد که آیا پیش غذا میخواھید. این ھا به طور معمول قبل از غذا به میز شما خواھند رسید. در دومین مرحله شما غذای اصلی را انتخاب خواھید کرد.



Some restaurants offer other choices for the meal: rice, baked potato, salad, vegetables and dessert. If you order a meat entrée of beef, you’ll be asked how you’d like it cooked. Your choices are rare, medium-rare, medium, medium-well and well-done.

برخی از رستوران ھا انتخاب ھایی برای غذاھا ارائه میکنند: برنج، سیب زمینی پختھ، سالاد، سبزیجات و دسر. اگر شما یک غذای اصلی با گوشت سفارش دھید، از شما پرسیده میشود که میل دارید گوشت چطور پخته شود. انتخاب ھای شما، خام، نیمه پخته، متوسط، خوب پخته شده، و کامل پخته شده ھستند.



Restaurant chefs tend to resist preparing a steak well-done, so you may be urged to choose something else. Explain problems to the server immediately. Most upscale restaurants believe the customer is always right.

سر آشپز ھای رستوران تمایل دارند تا برای آماده کردن یک استیک به صورت کامل پخته شده، مخالفت کنند، بنابراین ممکن است شما ترغیب شوید تا انتخاب دیگری داشته باشید. مشکل ھا را خیلی سریع به پیشخدمت بگویید. بیشتر رستوران ھای مجلل معتقدند که ھمیشه حق با مشتری است.



When you’re finished, your server will give you the bill. It’s customary in many countries to leave a gratuity. This can range from 15 to 20 percent of the bill to not tipping at all. Remember: this custom varies between countries.

وقتی غذایتان را تمام کردید، پیشخدمت صورت حساب را به شما خواھد داد. در بسیاری از کشورھا عرف است که انعام بگذارند. این انعام میتواند از 15 تا 20 درصد صورت حساب و یا اصلا انعام ندادن باشد. به یاد داشته باشید: این رسم بین کشورھا متفاوت است.

Dialogue 1
A: Welcome to Uptown Grove. My name is Joseph and I’ll be your host. Do you have a reservation?
به آپ تاون گروو خوش آمدید. اسم من جوزف است و پیشخدمت شما خواهم بود. آیا شما رزروي دارید؟
B: Yes. For Joan Andrews.
بله، به نام جان اندروز.
A: Would you like smoking or non-smoking?
شما بخش افراد سیگاري را میخواهید یا غیر سیگاري؟
B: Non-smoking, please.
غیرسیگاري لطفا.
A: How about a window table?
میز کنار پنجره چطور؟
B: Actually, we would rather sit in the corner.
در واقع، ترجیح می دهیم در گوشه بنشینیم.
A: That is reserved. How about here?
آن رزرو شده است. اینجا چطور است؟
B: Great!
عالی است!
A: Sarah, your server, will be here soon.
سارا، پیشخدمت شما، به زودي اینجا خواهد بود.


Dialogue 2

A: - Hello! I’ll be your server. What beverages would you like?
سلام! من پیشخدمت شما خواهم بود. چه نوع نوشیدنی اي میل دارید؟
B: I’ll have a beer and my wife will have orange juice.
من یک آبجو و همسرم آب پرتقال میل دارد.
A: Great! I’ll be back soon… OK, here’re your drinks. Would you like any appetizers?
بسیار عالی! زود بر میگردم ... بسیار خب، این هم از نوشیدنی هاي شما. آیا پیش غذایی میل دارید؟
C: Sure. We’d like to have the stuffed mushrooms and the Greek Salad.
حتما. ما قارچ شکم پر و سالاد یونانی میخوریم.
A: And your entrée?
و غذاي اصلی شما؟
C: I’d like the Pasta primavera, and my husband will have the steak.
من پاستاي پریمیورا میخورم و همسرم استیک خواهد خورد.
A: How would you like the beef prepared?
میل دارید گوشت بیف چطور باشد؟
B: Medium-rare.
نیمه پخته.
A: Excellent! Your appetizers should be out shortly.
بسیار عالی! پیش غذاي شما به زودي حاضر خواهد شد



لغات:
1. Host / hostess (n): a man/woman who invites guests to a meal, a party, etc.
2. Individual (n): person
3. maître d’ (n): a head waiter
4. Special (n): something that is not usually available but is provided for a particular purpose or on one occasion
5. Beverage (n): any type of drink except water
6. Elegance (n): the quality of being attractive and showing a good sense of style
7. Chalkboard (n): a large board with a smooth black or dark green surface that teachers write on with a piece of chalk
8. Appetizer (n): a small amount of food or a drink that you have before a meal
9. Entrée (n): (in a restaurant) the main dish of a meal
10. Tend (v): to be likely to do something or to happen in a particular way because this is what often or usually happens
11. Resist (v): to refuse to accept something and try to stop it from happening
12. Urge (v): to advise or try hard to persuade somebody to do something
13. Upscale (adj): designed for or used by people who belong to a high social class or have a lot of money
14. Gratuity (n): (formal) money that you give to somebody who has provided a service for you
15. Vary (v): (of a group of similar things) to be different from each other in size, shape, etc
16. Would rather : used to indicate what one wants or prefers to do, have, etc.
17. Stuffed: (of food) filled with a stuffing.


ارسال پست

بازگشت به “آموزش زبان”